Minden háztartásban alakulhat ki csőtörés, ebben az esetben minél előbb szakemberhez kell fordulni, mielőtt még nagyobb problémához vezet.

csőtörés

Egy-egy ilyen csőtörésnél nem tudhatjuk előre, hogy milyen költségekkel és károkkal fog járni ez nekünk. Rengeteg víz folyhat el, beázhat a pince, nedvesedhet a padló, esetleg a bútorokban is kárt tehet. Számtalan jel utalhat arra, hogy nemsokára csőtörés fog kialakulni az otthonunkban.

Hogyan és mitől keletkezhet a csőtörés?

A csőtörés okai közé tartozik az időjárás. Amennyiben a csövek külső viszonyoknak vannak kitéve és nincsenek megfelelően szigetelve, abban az esetben befagyhatnak. Az ingadozó hőmérséklet és nyomáskülönbség is okozhatja a csövek megsérülését.

Amennyiben tudjuk, hogy a csöveink régiek vagy folyamatos használatban vannak, akkor ellenőriztessük őket minél előbb, ha szükséges, cseréljük ki. A rossz minőségű csöveknél is ugyanez a helyzet, nem szabad ilyen költségeken spórolni, helyette sokkal jobb, ha elkerüljük a komolyabb károk okozását.

Régebben épült házaknál sokkal gyakrabban fordulhat elő a csőtörés, ezért ezeknél az otthonoknál járjunk nyitott szemmel és füllel. Nagyon könnyen kialakulhat csőtörés az elöregedett rendszer miatt. Ha új lakásba költözünk, akkor minden esetben érdemes kihívni a szakembereket és az egész csatornahálózatot átvizsgáltatni, ezzel elkerülhetjük a nagyobb bajt.

Kerüljük a károsító vegyszerek használatát is a csövek élettartamának növelése érdekében. Fontos még a korrózió elleni védelem. A csövek mellé ne ültessünk fát, hiszen a gyökérzet benövi azt és bekövetkezik a csőtörés. Amikor mi magunk gondoskodunk a csövek lerakatásáról, akkor győződjünk meg arról is, hogy a szakemberek tényleg jól illesztik-e össze a csöveket.

Ezek mellett egy dugulás is okozhat csőtörést, ebben az esetben a duguláselhárítás kihagyhatatlan lépés, ezzel kapcsolatban is bármikor segítünk. Valamint, ha a korábban ott járt vízszerelő nem megfelelően dolgozott és rossz a szerelés, azaz a csövek lejtése és összeszerelése nem ideális, akkor előbb vagy utóbb elkerülhetetlen a csőtörés.

Ezek a csőtörés kialakulásának főbb okai, de mégis honnan tudhatjuk, hogy megtörtént, milyen jelek utalnak a csőtörésre?

Csőtörés figyelmeztető jelei

Ha vízszivárgás történik a csövekben, akkor azt a környező falakon, plafonon vagy padlón érzékeljük, nedvesedést veszünk észre. Ilyen esetekben penész jelenhet meg az átázott felületen, ez amellett, hogy csúnya, még az egészségükre is káros hatással van. Ha emeletes házban élünk, akkor elképzelhető, hogy a felettünk lakónál áll fenn a csőtörés gyanúja, ilyenkor minél előbb szólni kell a lakás tulajdonosának. A kertes házaknál akár az udvarban is kialakulhat csőtörés, ezt a kertben megjelenő hatalmas mennyiségű víz jelzi.

Álló víz nem csak a kertben, de a helyiségekben, a pincében és az udvaron megjelenhet. Fontos, hogy az időjárást is számításba vegyük, ha ezt tapasztaljuk. Ha éppen nem esik az eső és mégis nagy mennyiségben fordul elő víz, akkor biztosak lehetünk a csőtörés kialakulásában.

Ha csöpögést tapasztalunk a csapokból, azt teljesen normálisnak gondoljuk, pedig óvatosnak kell lenni. A csöpögő csap figyelmeztethet egy csőtörésre, hiszen a fürdőszobában megtalálható cső repedésére is utalhat. A megrepedt csövet ki kell cserélni, vagy javítani. Ha ezt nem vesszük elég komolyan, akkor a csőtörés bekövetkezik és nem csak a saját lakásunk, de a szomszédok is úszhatnak, ha társasházban élünk.

Intő jel, ha kellemetlen szagokat érzünk vagy furcsa zajokat hallunk a csövekből. Csatornabűzben élni nem a legkellemesebb, hiszen még a ruhák és a lakás összes berendezési tárgya is átveszi a bűzt. Ilyen esetben mindig ellenőrizzük le a víznyomást. Ha eredeti állapothoz képest sokkal kisebb a víznyomás, az is utalhat arra, hogy valahol csőtörés vagy csőrepedés történt.

Nézzünk rá a vízórára akkor, ha éppen nem használjuk a vizet. Ha a vízóra pörög, a számláló pedig növekszik, akkor az is egy figyelmeztető jel.

Emellett a vízszámlát is hasonlítsuk össze a korábbiakkal, ugyanis, ha feltűnően magas, akkor egy fontos árulkodó jel, hogy a csőhálózatban valami nagyon nincsen rendben. Rendellenes, túlságosan megnövekedett vízfogyasztás esetén minden esetben fontos, hogy a megfelelő vízszerelő szakembert hívjunk a helyszínre, hiszen valószínűleg csőtörés okozza a problémát, amit minél előbb javítani kell.

Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalja, minél előbb forduljon hozzánk, szakembereink hívása utána maximum 1 órán belül a helyszínre érkeznek és megkezdik a csőtörés elhárítását. A vízszerelőt sok esetben a kiadások miatt nem hívják ki időben, pedig sokkal olcsóbb megoldás, mint megvárni a csőtörést. A teljes csőrendszer egy részét cserélni kell, ami sokkal többe kerül, mint ha időben kihívtuk volna a szakembert. Ezzel nem csak rengeteg kellemetlenségtől kíméli meg magát, de pénzt és időt is spórol a jövőre vonatkozóan.

Csőtörés bemérése és elhárítása szakszerűen

A csőtörés javításának megkezdésre előtt fel kell mérni annak pontos helyét. Szakembereink a bemérést bontás nélkül, a megfelelő módszerekkel teszik meg. Ezzel időt és energiát takarítunk meg, mivel nem kell felásni az egész kertet, pusztán azt a területet, ahol a cső megsérült. A csőtörés bemérése nem vesz igénybe túl időt, alapvetően nem tart sokáig.

A csőtörés mértékétől és helyétől függ annak ideje és ára, valamint az, hogy eltudjuk-e végezni azt bontás nélkül. Felkell mérni, hogy milyen és mekkora háznál történt a probléma.

Hívjon minket azonnal!

Vízvezeték szerelő szakembereink a hét bármely napján, éjjel-nappal, Budapest teljes területén és egész Pest megyében elérhetőek, legyen szó ünnepnapról vagy hétvégéről. Ha csőtörés történt, azt minél előbb el kell hárítani, mielőtt még komolyabb károkat okozna. Nem számít annak mértéke, az elázott lakás vagy a dugulás sem, kollégáink munkájára 30 napos garanciát vállalunk.

Keressen minket bármikor!