A vízvezetékek kiépítésének hibái régen és most

A megfelelő vízvezetékek kiépítése ma már sokkal egyszerűbben megvalósítható, mint régen. A régi anyagok, amelyeket a vízvezetékek kiépítése során felhasználtak egyáltalán nem voltak korrózió állók. Az 50-60- as évek környékén épült házak esetében még ezekkel a megoldásokkal találkozhatunk, ezért itt biztosan számolhatunk egy komplett vízvezeték cserével. A pincékben elhelyezett csövek a legjobban kitettek a korróziónak, ezért ezeket biztosan ki kell cserélni.

Bojler
Azok a tulajdonosok, akik ezeket a házakat kívánják megvásárolni, sokkal jobban járnak, ha a teljes rendszert felújítják, hiszen a csőtörés lehetősége fent áll. Tervezéskor oda kell figyelni, hogy szakaszolás is legyen, amelyeknél szakaszelzáró csapokat is beszerelnek. Az új hálózat nem lesz túl olcsó mulatság, de még mindig olcsóbban megúszható, mint ha a csőtörés során keletkező károkat kellene helyreállítani.

Oda kell figyelni, hogy a szerelés során minőségi anyagok kerüljenek beépítésre, hiszen azok sokkal tartósabbak. Kínai és egyéb távolkeleti gyártók termékeivel nem érdemes foglalkozni. A rossz idom és cső nem illeszkedik tökéletesen, ezért ezzel csak árthatunk. A vízvezetékek a rossz alapanyagok miatt gyakrabban meghibásodnak, amely szintén plusz költséget eredményezhet.

Padlófűtéseknél is gyakoriak a hibák, mert sokan nem számolnak azzal, hogy a csövek hogyan viselkednek a hirtelen 60 sokszor 70 Celsius fokos vízzel, amely a kazánból érkezik. Régebben még fekete-acélcsöveket használtak, de ma már a műanyag csövek és a rézcsövek a befutók. A műanyag igen jól formálható és a környezeti hatásokkal szemben is igen ellenálló. A megfelelő tervezés és kivitelezés, a műanyag csövek használatával ma már sokkal egyszerűbbé teszi a padlófűtések kiépítését.